לימודים וקורסים

האם אפשר ללמוד תואר אקדמי ללא בגרות?

האם אפשר ללמוד תואר אקדמי ללא בגרות

שתפו למשפחה וחברים
שגם הם יוכלו להנות מקריאת הכתבה

בשנים האחרונות, יותר ויותר סטודנטים שוקלים להתחיל לימודים אקדמיים ללא תעודת בגרות, והשאלה המרכזית שעולה היא האם זה בכלל אפשרי? האם ישנן דרכים להתקבל ללימודים מבלי לסיים את כל בחינות הבגרות, מה יעשו אנשים שצריכים להשלים חלק מהבגרויות או להעלות ציונים וכיצד מחשבון בגרויות מסייע לכם לבחון את הנושא לעומק? הכנו לכם את כל המידע שיסייע לכם לעשות סדר.

לימודים אקדמיים ללא תעודת בגרות – האם זה אפשרי?

הדרך הנפוצה ביותר להתקבל ללימודים אקדמיים בישראל היא באמצעות ציון משולב של תעודת בגרות וציון פסיכומטרי. עם זאת, ישנם מוסדות אקדמיים שמאפשרים קבלה גם ללא תעודת בגרות. במקרים אלו, מוסדות הלימוד עשויים לשקול קבלה על בסיס רקע מקצועי, ניסיון קודם או הישגים בלימודים קודמים, כמו לימודי תעודה.

במוסדות מסוימים, כמו האוניברסיטה הפתוחה, ניתן להתחיל לימודים אקדמיים ללא תעודת בגרות כלל, זו אפשרות מצוינת עבור אנשים שלא השלימו את בחינות הבגרות ורוצים להתחיל בלימודים אקדמיים בהקדם. יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון שמדובר בדרך מאתגרת יותר ללמוד, שכן אין תמיכה מלאה של מסגרת מסורתית כפי שקיימת במוסדות אחרים.

כיצד ניתן לחשב את ציוני הבגרות?

סטודנטים שמעוניינים להתחיל בלימודים אקדמיים וחסרים להם ציוני בגרות מלאים עשויים למצוא עצמם מחפשים דרכים לחשב את הציונים הנדרשים, גם כדי לדעת האם הם צריכים להשלים את החסר.

חישוב ציוני הבגרות הוא תהליך מורכב יותר מאשר חישוב ציון במבחן רגיל, בשל המשקל השונה שמקצועות שונים מקבלים בהתאם לכמות יחידות הלימוד שלהם. ראשית נאמר כי יש אפשרות לעשות היום שימוש בכלים שונים כמו מחשבון בגרויות כדי לבצע את החישוב, אך הנה הסבר פשוט כיצד מחשבים זאת לבד: הציון הסופי במקצוע מסוים מחושב על ידי הכפלת ציון המבחן במספר יחידות הלימוד של המקצוע, ולאחר מכן חיבור כל הציונים המתקבלים וחלוקתם בסכום הכולל של יחידות הלימוד בכל המקצועות.

שימו לב – יש לקחת בחשבון את שיטת הבונוסים שמערכת החינוך מעניקה למקצועות מוגברים. מקצועות אלו, כמו מתמטיקה ואנגלית, מזכים את הנבחנים בבונוס נקודות משמעותי, בתנאי שהציון בבחינה הוא מעל 60, מה שמשפר משמעותית את ממוצע הבגרויות הכולל. לאחר הבחינה, התלמידים יכולים לבדוק את הציונים שלהם באמצעות קוד כניסה אישי באתר משרד החינוך במועד הפרסום המתאים, בהתאם לעונת הבחינות.

אפשרויות להשלמת לימודים וקבלה ללימודים ללא בגרות

אם אין ברשותכם תעודת בגרות מלאה, אך עדיין ברצונכם להתחיל לימודים אקדמיים, ישנן מספר אפשרויות העומדות לרשותכם:

השלמת בגרויות – ניתן להשלים את בחינות הבגרות במסגרת לימודי ערב, קורסים פרטיים או במסגרת תיכונים המציעים מסלולי השלמה וכאן מומלץ קודם לעשות את החישוב באמצעות מחשבון בגרויות ולו כדי לדעת במדויק היכן אתם עומדים ומה אתם צריכים להשלים.

קבלה על בסיס גיל או ניסיון מקצועי – בחלק מהמוסדות, קיימות תוכניות לימודים המיועדות לאנשים בעלי ניסיון מקצועי עשיר, או לבני גיל מסוים (לרוב מעל גיל 30) שאינם מחזיקים בתעודת בגרות. כאן, הקבלה תתבסס על קורות חיים, המלצות ומפגשים אישיים עם נציגי המוסד.

לימודים באוניברסיטה הפתוחה – כאמור, האוניברסיטה הפתוחה מציעה לכל אחד להתחיל לימודים אקדמיים ללא צורך בתעודת בגרות.

עוד כדאי לדעת כי במקרים מסוימים, מוסדות לימוד מאפשרים קבלה על סמך ציוני הבגרות שכבר הושגו, תוך אפשרות להשלמת הבחינות החסרות במקביל ללימודים אקדמיים. לדוגמה, תלמידים יכולים להירשם לקורסים במתכונת של השלמת בגרויות ולהשלים את הבחינות החסרות במהלך שנת הלימודים הראשונה באקדמיה.

מה עוד כדאי לדעת?

כאשר נבחנים בבגרויות לאחר סיום התיכון, ציון המגן אינו נחשב עוד והציון הסופי נקבע רק על סמך הביצוע בבחינת הבגרות עצמה. אם ניגשתם לבגרות במהלך התיכון, הציון הגבוה ביותר שקיבלתם הוא זה שיירשם בתעודת הבגרות שלכם. לדוגמה, אם במועד א' קיבלתם 80 ובמועד ב' קיבלתם 70, הציון הקובע יהיה הציון הגבוה ממועד א' ואם אתם מרגישים שהסתבכתם עם המספרים, תוכלו כמובן להיעזר בכלים כמו מחשבון בגרויות כדי להבין בדיוק איפה אתם עומדים מבחינת הציונים.

תפריט נגישות אתר