כללי

פדיון נפש - סגולה לרפואה

עיצוב 6 1

שתפו למשפחה וחברים
שגם הם יוכלו להנות מקריאת הכתבה

פדיון נפש הוא מנהג המבוסס על האמונה כי צדקה יכולה להוות סגולה לרפואה. הפדיון מתבצע על ידי תרומה כספית לצדקה, תוך כדי אמירת תפילה מיוחדת.

 

פדיון נפש - כיצד הוא יכול להעולי ברפואה?

ישנן מספר סיבות אפשריות לכך שפדיון נפש יכול להועיל ברפואה:

  • האמונה בצדקה - האמונה כי צדקה יכולה להוות סגולה לרפואה היא תפיסה עתיקה, המבוססת על מספר מקורות במקרא ובתלמוד. למשל, בספר ויקרא נאמר: "וְנָתְנוּ אִישׁ כֹּפֶר נַפְשׁוֹ לַה' בְּפֻדִּיוֹת כָּאֲשֶׁר יֹאמַר לָכֶם הַכֹּהֵן" (ויקרא כו, יב). הפסוק מדבר על פדיון בן בכור, אך הוא מתייחס גם לכלל העקרון של פדיון נפש.
    האמונה כי צדקה יכולה להועיל לרפואה נובעת מהתפיסה כי הצדקה היא פעולה בעלת ערך רוחני רב. הצדקה מבטאת אהבת הזולת, חמלה וחסד. פעולות אלו הן רצויות בעיני הקב"ה, ולכן הן יכולות להביא לרחמים מאת הקב"ה, גם בתחום הרפואה.

  • המטרה הרוחנית של הפדיון - בנוסף להיבט הרוחני של הצדקה, לפדיון נפש יש גם מטרה רוחנית. הפדיון נועד לבטל גזירות קשות ולפתוח את דרכי הרפואה. גזירות אלו יכולות להיות כתוצאה מעבירות שעשה האדם בעבר, או כתוצאה מגורמים אחרים, כגון עין הרע. הפדיון נועד להוכיח לקב"ה כי האדם נחרט על דרך התשובה, והוא מוכן לעשות כל מאמץ כדי לתקן את הטעויות שעשה. הפדיון יכול לסייע לקב"ה להמתיק את הדין, ולאפשר לאדם להחלים.

 

מתי מומלץ לערוך פדיון נפש?

פדיון נפש יכול להיערך בכל עת, אך הוא מומלץ במיוחד במקרים הבאים:

  • כאשר האדם חולה במחלה קשה או מסכנת חייםבמקרה זה, הפדיון יכול לסייע לאדם להתרפא, או לפחות להקל על מצבו.

  • כאשר הטיפול הרפואי הרגיל אינו מצליח לעזורבמקרה זה, הפדיון יכול לסייע לאדם למצוא דרך רפואה אחרת, יעילה יותר.

  • כאשר האדם חווה תחושות חרדה או ייאושבמקרה זה, הפדיון יכול לסייע לאדם לקבל תקווה ונחמה, ולחזק את רוחו.
 
 
פדיון נפש
 

האם מותר לא ללכת לרופא בטענה שמה שנגזר יהיה?

ישנם שלושה סוגי גזרות:

  • גזירה שניתן להקל עליה באמצעות צדקהבמקרה זה, הפדיון יכול להוות סגולה לריפוי.

  • גזירה שאינה ניתנת להקלהבמקרה זה, גם אם האדם לא יפנה לרופא, הוא לא יחלים.

  • גזירה שמניחה את האדם להתנהג בדרך הטבעבמקרה זה, הטיפול הרפואי יכול לעזור לאדם להתרפא, אך אם הוא לא יפנה לרופא, הוא עלול להחמיר את מצבו.

לפיכך, אין מקום לטענה כי מה שנגזר יהיה. על האדם לפנות לרופא ולקבל את הטיפול הרפואי המתאים, גם אם הוא מאמין כי ההחלמה תלויה בגורל.

ורפֹא ירפא גמטריא פדיון נפש

רבנו נחמן מברסלב מביא במאמרו שלו כי המילים "ורפא ירפא" הן גמטריא של "פדיון נפש". הוא מסביר כי הפדיון צריך לבוא קודם לטיפול הרפואי, שכן רק לאחר שהדין נמתק, הרופא יכול לעזור לאדם להחלים.

לסיכום, פדיון נפש הוא מנהג יהודי עתיק המבוסס על האמונה כי צדקה יכולה להוות סגולה לרפואה. הפדיון יכול להיערך בכל עת, אך הוא מומלץ במיוחד במקרים בהם האדם חולה במחלה קשה או מסכנת חיים.

 

תפריט נגישות אתר