כללי

מי נגר כמשאב: פתרונות לאיסוף וניצול מי נגר

Sewer Cover 178443 1280

שתפו למשפחה וחברים
שגם הם יוכלו להנות מקריאת הכתבה

  

מי נגר הם מי גשם, הפורצים אל פני הקרקע בעת מזג אוויר גשום ועלולים להציף אזורים שונים. בעוד שבאזורים פתוחים מי הנגר מחלחלים לקרקע או זורמים לנחלים ומקורות מים, במרחב העירוני הם הופכים לבעיה סביבתית משמעותית.

שימוש במי נגר בחיי היום – יום

ניהול מי נגר הופך לסוגיה סביבתית חשובה עם התרחבות הערים והגידול בשטחים שנחשבים לאטומים ואינם מאפשרים חלחול ראוי של מי גשמים לקרקע. מי הגשמים היורדים על הערים, זורמים במהירות רבה אל תוך מערכת הניקוז שהם עצמם לא בעלי מקום רב, דבר הגורם בסופו של דבר להצפות ולעלייה של לכלוך על פני השטח ולזיהום רב לסביבה.
גישת ניהול הנגר המודרנית רואה במי הגשם משאב רב ערך שיש לשמרו ולנצלו בחוכמה, כדי להנות מאיכות חיים יותר טובה. הגישה מתבססת על ויסות זרימת מי הנגר, האטת קצת הזרימה והפנייה של אותם המים לאזורי חלחול ואיגום. טכניקת ניהול הנגר כוללת בתוכה בניית אגני ייעוד להחדרת מים, שבילי ניקוז, מקומות צמחייה סופגים, משטחים חדירים ועוד. מטרתם לאפשר חלחול הדרגתי של מי הגשם, למנוע הצפות, להשהות ולנקות את הזרימה לפני החדרת מים תהום וכמובן הזרמה לנחלים קיימים.

יישום נכון של עקרונות ניהול מי הנגר משלבים שיקולים הנדסיים, סביבתיים ונופיים ולפתרון נכון למשך זמן ארוך.

למה קיימות בעיות בניקוז המים?

התרחבות הערים והגידול בשטחי הבינוי והאטימה, גורמים להחמרה מתמדת בבעיות ניקוז מים הנגר והצפות באזורים עירוניים. תהליכי התכנון העירוני כיום אינם מתייחסים באופן מספק לצורך בשמירת שטחים פתוחים לחלול וניקוז של מי גשם. כמויות מי הנגר היורדים על הערים גדלות משנה לשנה ומערכות הניקוז הקיימות אינן מסוגלות להתמודד עם העומסים. לא פעם במהלך החורף אנחנו צופים בשיטפונות במקומות עירוניים שפוגעים במהלך החיים, בבתים, רכבים ואפילו בחיי אדם. נזקים לרכוש ולתשתיות, זיהום סביבתי וחיי אדם הם דברים שאנחנו יכולים למנוע תוך שימוש בשטחים פתוחים, אמצעי השהייה וחלול של מי נגר וכמובן שדרוג של מערכות ניקוז ותעלות שכבר קיימות בשטחנו. יש לבצע תכנון זהיר ואחראי עם חברה מסודרת של המרחב העירוני, תוך התחשבות בצרכים ארוכי טווח של ניהול מי נגר כדי למנוע את האסון והנזק הסביבתי הבא.

ניהול מי נגר בשטחים העירוניים

ניהול מי נגר באזורים העירוניים מהווה אתגר מורכב הדורש גישה תכנונית יעלה ומקיימת. בניגוד לעבר, בהם עודפי מי הנגר נוקזו במהירות למערכת העירונית, כיום הגישה המומלצת על פי הנחיות תמ"א 1 היא לבחון קודם כל פתרונות ברמה המקומית. אפשרויות אלו כוללות הפניית מי הנגר לשטחים המותאמים מראש לשימוש כמו מערכות איגום או בורות חלחול, כל זאת כדי לאפשר חלחול הדרגתי למי תהום וכמובן ליצור דרך לצמצום העומס על הניקוז העירוני. רק עודפי מי נגר שאינם מטופלים ברמה המקומית ינוקזו למערכת העירונית.
תכנון נכון של ניהול מי הנגר דורש הבנה מקצועית בהידרולוגיה, ידע רחב על תכונות הקרקע וגישה הנדסית למציאת פתרון נכון. אם אתם מחפשים דרך למניעת הצפות, זיהום מי תהום ופגיעה באיכות הסביבה והחיים – נמליץ לכם לחפש חברה מקצועית שיודעת לטפל במצב.

 

 

חוות דעת מקצועית לניהול מי נגר היא מסמך הכרחי הנדרש על ידי רשויות התכנון והבנייה, כתנאי לקבלת היתר בנייה – הכל בהתאם לתקנות התכנון והבנייה. חוות הדעת כוללת המלצות מפורטות לאופן ניהול מי הנגר בפרויקט המתוכנן, על מנת לעמוד בדרישות הרגולציה.

חברת גילגל הנדסה מלווה את הלקוח לאורך כל התהליך – החל מבחירת ההידרולוג, דרך הכנת חוות הדעת המקצועית ועד לקבלת כל האישורים הנדרשים מהרשויות השונות כגון רשות הניקוז, רשות המים, משרד הבריאות ועוד. גילגל הנדסה מספקת ייעוץ וליווי צמוד תוך התחשבות בדרישות הרגולטוריות, יישום פתרונות אופטימליים מבחינת עלות- תועלת ומתן מענה מהיר ומקצועי לפתרון בעיות, הכל על מנת להבטיח קבלת היתר בנייה בזמן הקצר ביותר ובשירות הטוב ביותר. 

 

תפריט נגישות אתר